Pazartesi - Cuma 09:00 - 19:00 +90 532 441 51 81 merhaba@aurakariyer.com.tr
Pazartesi - Cuma 09:00 - 19:00 +90 532 441 51 81 merhaba@aurakariyer.com.tr

“The Humanization of HR” – Secretcv HR Summit 2023’ten Notlarımıza Yansıyanlar

“The Humanization of HR”

Secretcv HR Summit 2023’ten Notlarımıza Yansıyanlar

Bu yıl 5. kez düzenlenen Secretcv HR Summit “The Humanization of HR” teması ile 12 Aralık 2023 tarihinde İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi.

Günümüzün gelişen ve değişen koşulları altındaki iş dünyasında; insan kaynaklarının rolünün hangi yöne ve nasıl evrildiği, çalışan deneyiminin “insani” boyutuyla yeniden nasıl değerlendirilebileceği ile şirketlerin yeteneği arayış ve tutundurma politikalarının dünü, bugünü ve yarını zirvenin gündemine damgasını vurdu.

HR

Kıymetli yorum ve değerlendirmeleri ile bu önemli buluşmaya anlam katan Dr. Habibe Akşit‘in sunuculuğunu yaptığı Secretcv HR Summit’in sonunda gerçekleştirilen tören ile “İK’nın Yıldızları Ödülleri” de sahiplerini buldu. Farklı kategorilerde dağıtılan ödüllerin takdim edildiği törene katılan insan kaynakları ekiplerinin heyecanı ve ışıltısı görülmeye değerdi.

Secretcv Group CEO’su Okan Tütüncü açılış konuşmasında bu yıl 5. kez düzenledikleri zirvenin gördüğü ilgiden söz ederek ve geleneksel hale gelmesinden dolayı yaşadıkları memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında Secretcv Group olarak sundukları ürün ve hizmetler hakkında bilgilere de yer verdi.

Zirvenin ilk konuşmacısı olan Turkcell Çalışan Deneyimi Direktörü Nurullah Er; sunumuna 2000’den günümüze kadar olan süreçte insan kaynakları ekiplerinde yaşanan yapısal değişim ve gelişimi anlatarak başladı. Reaktif İK yaklaşımının bugün yerini Proaktif İK yaklaşımına bıraktığını ifade ettiği konuşmasında, Koronavirüs Pandemisi sonrasında İK’nın Co-Pilot’luktan Kaptan Pilotluğa doğru olan geçiş sürecinden söz etti. İnsan hayatında olduğu kadar İK alanında da “hikayelerimizin” ne kadar önemli olduğuna değinen Nurullah Er aday deneyimi tasarımı ile çalışan deneyimi tasarımında üzerinde durulması gerekenlere dair bilgiler aktardığı sunumunu Turkcell’de yürütülen T-Kuşağı ve T-Life isimli işveren markası ile çalışan deneyimi uygulamaları hakkındaki bilgilerle tamamladı.

Liderlik ve Yönetim Düşünürü Fazıl Oral geleceğe yönelik endişelerimiz ile yüzleşmemiz gerektiğini belirterek “Peki şimdi ne yapacağız?” sorusu ile başladığı “Umutsuz Yöneticilerin Yeteneksiz Çalışanlarla Sınavı” isimli sunumunda; İK’nın bugüne kadar şirketlerde nasıl “kullanıldığına”, kariyer kavramının mülkiyet konusu ile olan bağlantısına, şirketlerin ve İK yöneticilerinin can simidi olarak gördükleri psikolojik çözümlemeler yerine sosyolojik bakış açısına neden daha fazla ihtiyaçları olduğuna, nesiller arası diyalogun tıkanma nedenleri ile Z Kuşağının niteliklerine-durumuna, Koronavirüs Pandemisi sonrasında ortaya çıkan yeni normalin doğurduğu narsizm ve yalnızlaşan toplumlara, kurumsal esenlik (well-being) uygulamalarının hangi konularda çözüm sağlayabileceği ile gerçekten ne kadar “işe yarar” olduğuna dair örneklere küresel kaynaklar üzerinden atıfta bulundu. Bir amaç ortaya koyabilen ve bu doğrultuda hareket eden kişiler ile kendi kendine öğrenebilen (autodidact) nitelikteki kişilerin gelecekte ne kadar önemli olacağını vurguladı. Sunumunda paylaştığı Vince Lombardi’ye ait “Kazanmak her şey değil, kazanmak tek şeydir.” sözünü notumuza özellikle ekledik.

Seda Erdem Yılmaz‘ın (ATA Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO) moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Türkiye’nin 2. Yüzyılında İK Olarak Nereye Evriliyoruz?” konulu oturumda Ersa Saman (Madame Coco İK GMY), Özge Bozkurt (Tekfen Holding İK Grup Şirketler Direktörü) ve Pınar Bakan (EY Türkiye İK Direktörü) Yapay Zeka, İK Analitiği ve Big Data kavramları doğrultusunda kurumlarında hayata geçirdikleri uygulama örneklerini paylaştılar.

Konuşmacıların ortak bir şekilde vurguladıkları ilk uygulama özellikle tekrar eden rutin İK iş ve süreçlerinde (özgeçmiş taraması, mülakat randevu süreci, izin yönetimi vb.) sohbet robotu (chatbot) kullanımı olurken, iş hedefi optimizasyonu ve performans yönetim süreçlerinde (örneğin SMART hedeflerin oluşturulması, adil değerlendirme hususu vb.) yapay zeka araçlarının kullanımına değinildi.

Ersa Saman İK’da herşeyin yapay zekaya bırakılamayacağını” vurgulayarak insanın sağladığı katma değerin dijitalize edilmesine değindi. Özge Bozkurt adil bir performans yönetimi için yapay zekanın önemini vurgulayarak şirketlerinde yöneticiler tarafından sisteme girilen 6200 hedefin ne kadarının SMART nitelikli olduğunun belirlenmesinde yapay zekadan yararlandıklarını belirtti. Günümüzde çalışanların kendilerine özel olarak tasarlanan kişiselleştirilmiş uygulamalara daha çok odaklandığını ayrıca paylaştı.

Pınar Bakan ise operasyonel süreçlerinin optimizasyonunda yapay zekadan faydalandıklarını belirterek şirketlerin sahip oldukları büyük veriyi değerlendirerek kurum kültürünü analiz süreçlerinde söz konusu uygulamaların nasıl kullanılması gerektiğine değindi. Yapay zeka ve ön yargı konusunda dikkat çekici örnekleri paylaştığı konuşmasında, Yapay Zeka Hukuku ve Şirketlerde Yapay Zekanın Kullanım Politikası & Prosedürlerinin oluşturulması konusunu da özellikle vurguladı.

Odak Grup Perakende Grup Başkanı Bülent Gürcan konuşmasında 12 Aralık gününün aynı zamanda Perakendeciler Günü olarak kutlandığını belirterek tüm meslekdaşlarının bu anlamlı gününü kutlayarak konuşmasına başladı. İnşaat Mühendisi olarak adım attığı iş hayatında mağazacılığa uzanan hikayesini izleyiciler ile paylaştı. Konuşmasındaki ana mesaj “Bir işi iyi bir şekilde yapmak istiyorsanız ona en alt seviyeden başlayın ve ayrıntıları ile işi öğrenin.” oldu.

Zirvenin son oturumu Cenk Akıncılar‘ın (QNB Finansbank İK GMY) moderasyonunda gerçekleştirildi. Aylin Yazgan İyicik (FİBA Grubu İK Direktörü), Dr. Başak Demiryumruk Dikici (MAİS İK Direktörü), Barış Müstecaplıoğlu (CK Enerji İK ve Endüstriyel İlişkiler Grup Direktörü) ve Cenk Sandıkçı (Acıbadem Sağlık Grubu İK Direktörü) “Yetenek ve Kültür” konusunu tartışmaya açarak kendi organizasyonlarında yürütülen çalışmalardan örnekleri paylaştılar.

Cenk Akıncılar oturumun açılış konuşmasında Peter Drucker’ın “Kültür stratejiyi kahvaltıda yer.” sözüne atıfta bulunarak bir şirketin içindeki kültürel dinamiklerin son derece değerli olduğunu ve oyunun kuralını belirleyenin de kültür olarak karşımıza çıktığını belirtti. “Şirketler farklı olsa bile bizler İK’cılar olarak hepimiz yeteneğe ulaşmaya ve yetenekleri kurumumuzda tutundurmaya çalışıyoruz.” diyerek örnek uygulamalarını paylaşmak üzere sözü katılımcılara verdi.

Aylin Yazgan İyicik stratejileri hayata geçirebilmek için kültürel adaptasyonun neden önemli olduğuna değinerek yönetimin bu noktadaki yaklaşımının hassasiyetini vurguladı. Yaşamlara saygı, gerçekçi işbirlikleri, kişisel etki fırsatlarının Fiba Grubunun önde değerleri olduğunu paylaştı. Fiba Farkında isimli işveren markası faaliyeti ile Empati Stajı olarak adlandırdıkları yetenek kazanımı projelerine dair bilgiler verdi.

Dr. Başak Demiryumruk Dikici kurum kültürünü DNA’ya benzeterek, kültürün işi neden ve nasıl yaptığımızı ifade eden anlam odaklı bir kavram olduğunu belirttiği konuşmasında şirketlerin temel amacı olan sürdürülebilirlik açısından da kültürün ele alınması gerektiğini aktardı. İK yöneticilerinin ilk görevlerinden birisinin de yerine geçecek kişiyi yetiştirmek olduğunu belirterek çalışacağı şirketin kültürünün böyle bir nitelikte olması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. OYAK ve MAİS ortaklığının bir sonucu olarak ortaya çıkan birlikte başarma kültürünün temeli olan unsurlara değinerek yetenek kazanımına yönelik olarak sürdürülen iki uygulamadan söz etti; Üniversite son sınıf öğrencilerine yönelik 10 aylık staj programı ile Usta-Çırak isimli çalışan yetiştirme programı.

Barış Müstecaplıoğlu kültürün bizi birleştiren unsurların bir bütünü olduğunu belirterek en geniş anlamı ile bir gruba veya topluluğa mal edilebilecek olan bu kavramın işletmeler tarafından da tercih edilen edilme sürecinde yaşananlara kısaca değindi. Dünyanın farklı lokasyonlarında hizmet sunan bir işletmenin yerel kültürel özellikleri dikkate alması gerektiğini birebir olarak yaşadığı bir örnekle kısaca açıkladı. Kurum içinde geliştirilen ve yürütülen Kültür Elçileri Projesi’nden söz etti.

Cenk Sandıkçı da uzun süre çalıştığı bankacılık sektörünün ardından kariyerini sürdürdüğü sağlık sektörüne geçiş yaptığı süreçte yaşadıklarından yola çıkarak farklı kültürel değerlere ve iş kültürüne dair değerlendirmelerde bulundu. Yürüttükleri MT Yetiştirme Projesi sürecinde yaşanan bazı örnekleri paylaştı. Yetenek kazanımı çalışmaları kapsamında yürütülen Arkadaşını Getir projesinin detaylarından bahseden Cenk Sandıkçı HBS isimli staj programı hakkında da bilgiler paylaştı.

Secretcv HR Summit’in son konuşmacısı olan Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Mine Ayhan Youthall tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarından hareketle Sessiz istifa, Sessiz işe Alım konularına değinirken, iş-özel hayat dengesizliği ile çalışanların ve şirketlerin değerlerinin örtüşmesinin önemine dair paylaşımda bulundu.

Murat Babadalı