Pazartesi - Cuma 09:00 - 19:00 +90 532 441 51 81 merhaba@aurakariyer.com.tr
Pazartesi - Cuma 09:00 - 19:00 +90 532 441 51 81 merhaba@aurakariyer.com.tr

İnsan Kaynaklarında SEO Kullanımı ve Yeni Bir Pozisyon Önerisi

İnsan Kaynaklarında SEO Kullanımı ve Yeni Bir Pozisyon Önerisi

-İnsan Kaynakları SEO Uygulama Uzmanı-

Koronavirüs Salgını’nın dünya genelinde ilan edilmesi ile sağlık ve ilgili konular odaklandıklarımızın ilk sırasındaki yerini aldı.

İlerleyen süreçte o güne kadar fark edemediğimiz hatta yaşadığımız halde bir türlü adlandırmadığımız konular da gündemimizdeki yerini almaya başladı. Her ne kadar sağlık özelinde olsa da “insanı” bu sefer “insani” boyutuyla daha fazla konuşmaya ve anlatmaya başladık.

Farklı alanlardaki uzmanlar kendi paradigmalarına göre bıçak sırtında yaşadığımız hayatı belli ki yeniden keşfediyorlardı. Yerlere göklere sığdıramadığımız uygarlığımız mikroskobik boyuttaki varlıkların karşısında adeta adım atamaz hale gelmişti gerçekten de.

Belki de insana dair insani yaklaşımı konuşacağımız en uygun zamanı deneyimliyorduk. Ansızın boşalan caddeler ve sokaklar, kimsesizleşen ofisler, temas edemeyen insanlar… Tüm bunları son birkaç sene içinde hepimiz payımıza düştüğü kadar yaşamadık mı?

Sağlık alanında her kademede çalışan profesyonellerin değerinin “fark edildiği” süreci kendi mesleğimiz açısından ele aldığımızda da benzeri bir deneyimin yaşandığını söyleyebiliriz.

Yapılan acil durum planlarının neredeyse hiçbirinin fayda etmediği süreçte insan kaynakları ekiplerinin şirketlerdeki birleştirici, bağlayıcı ve dahası nasıl da iyileştirici bir gücünün olduğunu hep beraber deneyimledik.

Teorik olarak insan bir kaynak mıdır sorusunun halen de tartışıldığı o kuytu köşeler insan kaynaklarındaki “insani” dokunuş ile aydınlanmaya başladı.

İnsanın, çalışma eko-sisteminin en önemli öğesi olduğunun hatırlandığı bu süreç bir sorunu da beraberinde getirdi.

İşletmeler artık çalışanlarını elde tutamamanın kaygısını daha fazla yaşamaya başlarken yeni adayları/yetenekleri ekiplerine dahil edebilmenin sınavı ile yüzleştiler. Bir anlamda artık çalışanlar “uyanmaya” başlamıştı.

Adeta ezberlenmiş olan yaklaşımların artık sonuna geliyoruz hanımlar, beyler!..

Bilindik işveren markası çalışmalarını, ofisteki o sözde mutlu anları(!) yansıtan paylaşımları artık daha farklı bir bakış açısı ile yorumlayacak yeni nesil insan kaynakları becerilerini ve yeni pozisyonları konuşmamız gerekiyor.

Adayların işverenler ile karşılaştığı ilk anda temas ettiği temsilci konumundaki insan kaynakları profesyonellerinin alt uzmanlıklarını neden sınırlandırıyoruz? İşe Alım, Eğitim, Performans Yönetimi, Ücretlendirme ve Bordrolama… Bunlar hali hazırda bizlerin yürüttüğü operasyonların merkezinde yer alan konular.

seo

Tüm bunlarla birlikte ilerleyen yıllarda “insan kaynaklarını” merkeze alarak kendisini pazarlama, kültürel çalışmalar, veri analizi, yapay zeka, robotik uygulamalar ve çalışan esenliği alanlarında geliştirmiş uzmanlara da ihtiyacımız olacak.

Antropolog misali olayları holistik bir bakış açısı ile değerlendirebilecek, faaliyet alanındaki her türlü veriyi okuyarak değerlendirme yetkinliğine sahip, teknolojik gelişmelerin insan kaynakları uygulamalarına nasıl uyarlanabileceğine odaklanabilen ve bir anlamda “kurumsal şifacı” olarak da nitelendirilebilecek bir yeni bir insan kaynakları çalışanı profilini de tartışmaya başlamamız gerekiyor.

Meselenin özü yalnızca tabela değişikliği değildir. Zihniyetimizin, olaylara bakış açımızın ve davranışlarımızın değişimi hepsinin önünde düşünülmelidir.

Yukarıda paylaştığım görüşler doğrultusunda ilerleyen süreçte insan kaynakları profesyonelleri açısıdan edinilmesi gereken yeni bir beceri ve buna bağlı yepyeni bir ünvandan söz etmek istiyorum.

Adaylara ulaşım kanalı olarak yalnızca iş ilanı yayınlamanın eşsiz bir araç olduğu dönem geride kaldı. İş ilanı yayınlanan web sitelerinin ATS’e evrildiği, işveren markası kavramının tekrar tekrar değerlendirildiği ve sosyal medya platformlarının daha aktif olduğu günümüzde insan kaynaklarının artık pazarlama çatısı altındaki çözümlere daha çok odaklandığını söyleyebiliriz.

Aday kazanımı ve çalışan tutundurma uygulamalarında kurulması gereken ve insan kaynakları bakış açısı ile temellendirildiği belirtilen bazı pazarlama iletişimi çalışmalarında kimi zaman beklenilen başarı sağlanamayabiliyor.

Böyle bir durumda kendi içimizden nasıl bir çözüm geliştirilebiliriz sorusuna verilebilecek en uygun cevap; pazarlama alanında bilgi sahibi, eğitim almış ve her iki alanın bileşkesinde yetkin durumda olan insan kaynakları profeyonellerinin yetiştirilmesi olduğunu belirtebiliriz.

Uzmanlar daha çok görünebilir olan kadar bu görünürlüğü sürdürülebilir kılabilen, arama motorlarında veya uygulamaların galerilerinde ilk sıralarda görüntülenen “kaliteli” içeriklerin önemini vurguluyor.

SEO (Search Engine Optimization) yani diğer adı ile Arama Motoru Optimizasyonu’na uygun olarak hazırlanan iş ilanları, içerikler ve her türlü kampanyanın oluşturulmasında bu konuda yetkin olan insan kaynakları profesyonelleri pekala aktif olarak rol alabilir değil mi? Mesele bunu nasıl mümkün kılabileceğimiz.

“Başımıza yeni bir iş yükü çıkarmayın Murat Bey! Pazarlamanın işini de bize kitler şimdi işverenler…” diyenleri duyar gibiyim. Evet, haklısınız mümkündür. Bu noktada Vurgulamak istediğim yeni bir rolün ekiplerde yer almasıdır. Ben bu pozisyonu “İnsan Kaynakları SEO Uygulama Uzmanı” olarak tanımlıyorum.

SEO’nun genelde insan kaynakları özelde ise işe alım profesyonelleri tarafından nasıl kullanılabileceği ve dikkat edilmesi gerekenlere dair bazı önerileri şöyle sıralayabilirim;

1. SEO’nun Temellerini Öğrenmek: İnsan kaynakları profesyonelleri öncelikle SEO’nun temel kavramlarını öğrenmeye başlayabilir. Arama motoru optimizasyonu, anahtar kelimeler, meta etiketler, içerik optimizasyonu gibi temel SEO bileşenleri hakkında bilgi edinmeleri başlangıçta önem arz ediyor.

2. SEO Araçlarını Kullanmak: SEO analizi ve anahtar kelime araştırması gibi işlemleri yapmak için SEO araçlarını kullanmak gerekiyor. Bu araçlar, web sitelerinin performansını değerlendirmek ve optimize etmek için kullanışlı veriler sağlamakta. Özellikle yayınlanan İş ilanlarına yapılan başvuru sayısının artışı, görüntülenme sayıları vb. trafik değerlendirmeleri için söz konusu araçların kullanımının kritik olduğu belirtilebilir.

3. İçerik Optimizasyonu: Şirketinizin kariyer sayfaları, blog yazıları ve iş ilanları gibi içerikleri SEO açısından optimize edilebilir. Optimizasyon çalışmalarında başlık etiketleri, meta açıklamaları, URL yapıları ve içerikteki anahtar kelimeler gibi faktörler dikkate alınabilir.

4. Analiz ve İzleme: Ölçemediğiniz bir şeyi yönetemez ve geliştiremezsiniz. Bu açıdan SEO çalışmalarının etkisini ölçmek için analizleriniz ve izleme yapmanız önemlidir. Web analiz araçlarını kullanarak organik trafik, dönüşüm oranları ve arama sıralamaları gibi metrikleri takip edilebilirsiniz. Bu veriler yapılan SEO çalışmalarının başarısını değerlendirmek için kullanılabilir.

5. Güncel Gelişmeleri Takip Etmek: SEO trendlerini takip ederek sürekli değişen bu alandaki yeni bilgileri eş zamanlı şekilde çalışmalarınıza entegre edebilmenizin önemli bir diğer konu olduğunu söyleyebiliriz.

Temel olarak uzmanlaşılan konunun dışında bağlantılı olabilecek farklı alanlarda da uzmanlaşabilmek bugün tercih olmanın ötesinde neredeyse bir zorunluluk haline geliyor.

Çalışma ve iş yapma şekillerimizin dönüşümünün bir getirisi olarak kişinin niteliklerine uygun olabilecek farklı alanlarda edinilecek uzmanlıklar yoluyla kariyerinizde yeni başlangıçları yapabilirsiniz.

Günümüzde insana ve hayata dair bakış açımızın yeniden şekillendiği ile “insani” dokunuş fazlasıyla vurgulanıyor. İnsan kaynakları profesyonellerinin de buna kayıtsız kalması beklenemez.

Mesleki pratiklerimize dair değişim ve dönüşümün işaretlerini dikkatli bir şekilde okumak ve bunları geniş bir perspektif ile değerlendirmeye çalışmak insan kaynakları profesyonellerinin her zaman daha kolay bir şekilde akışta kalmasını ve uyumlanmasını sağlayacaktır.

Kartvizitlerimizde veya QR kodlarımızda yer alacak yeni ünvanları konuşacağımız yeni yazılarda buluşmak dileğiyle.

Murat Babadalı

***

Bizi LinkedIn’de takip etmeyi unutmayın!..