Pazartesi - Cuma 09:00 - 19:00 +90 532 441 51 81 merhaba@aurakariyer.com.tr
Pazartesi - Cuma 09:00 - 19:00 +90 532 441 51 81 merhaba@aurakariyer.com.tr

momentum

Yenibiriş tarafından #momentumuyakala sloganı ile düzenlenen “Momentum ’24 Zirvesi” 8-9 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus’da gerçekleştirildi.

Farklı sektörlerdeki insan kaynakları profesyonellerini bir araya getiren bu önemli buluşmada; dijitalizasyon, yapay zeka, yetenek yönetimi ve geleceğin meslekleri başta olmak üzere 2024’e damgasını vurarak insan kaynakları yöneticilerinin gündeminde yer alması beklenen konulara yer verildi.

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa zirvenin adının neden harekete geçirici anlamındaki Momentum olarak seçildiğine değindiği ve yaklaşık olarak 8 ay önce başlayan hazırlık sürecini anlattığı konuşmasında; “MVP” yaklaşımı ile motivasyon ve değer odaklı insan kaynakları bakış açısını temel alarak geliştirdikleri HR Superapp olan YenibirişPLUS hakkında bilgiler verdi.

Bireyi merkeze alarak motivasyon ve değer çarpanları doğrultusunda, momentum denklemi misali (Person= Motivation x Value), geliştirdikleri yaklaşıma göre ücret, çalışma ortamı ve kültürü, sosyal ve yan hakları motivasyonu (M=Motivation) temsil ederken, yetenek, eğitimler ve yatkınlık-yetkinlik ise (V=Value) değeri temsil ediyor. MVP yani “Motivation and Value Partnership” yaklaşımı sonucunda geliştirilen YenibirişPLUS ile insan kaynakları ekiplerinin ihtiyaç duyacağı tüm servisler tek bir çatının altında toplanıyor.

Uğur Karaboğa yoğun ilgi gören zirvenin 2024’te İK ve Teknoloji, 2025’te ise Yetenek ve Yapay Zeka temaları ile gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladıklarını da paylaştı.

momentum

İki gün süren Momentum ’24 Zirvesi sırasında notlarımıza yansıyan bazı başlıkları paylaşmak istiyoruz.

İş Dünyası ’24 Gündemi başlıklı oturumda konuşan Selen Kocabaş, polarize olarak nitelendirdiği günümüz dünyasında tedarik zinciri yapılanmasındaki bazı gelişmelerin gündeme damga vuracağını ifade etti. Belirsizliğin günümüzün yeni normali olduğunu vurgulayarak kutuplaşmanın giderek hız kazandığı içinde bulunduğumuz dönemde işletmelerin alternatif plan veya senaryolara sahip olması gerektiğine değindi. Günümüzde ön plana çıkan ve dikkatle izlenmesi gereken 6 başlığı ise şöyle sıraladı;

1-) Bireylerin ve toplumun dönüştürücü gücü
2-) Giderek polarize olan dünya
3-) Sürdürülebilirlik. (“Yeşil”e odaklanan ve bunun gelişimine katkı sağlayan, topluma duyarlı olan firmaların damga vuracağı bir dönem bizi bekliyor.)
4-) Teknoloji ve Dijital Dünya (İşlerin Geleceği – Geleceğin İşleri)
5-) Platform ve eko-sistemler
6-) İnsan faktöründeki değişim ve “Çoklu Kariyer” (Özellikle IT pozisyonlarında ilk örnekleri görülen çoklu kariyer kavramı, her iş ve meslek için giderek geçerli hale gelecek. Yakın bir gelecekte işverenler çalışanlarına “zamanının şu kadarını bana ver ve benimle rekabet etmeden farklı işlerde de çalış!” diyecek.)

Çalışan Hareketliliği, Returnship, Internship, Reskilling ve Upskilling kavramları da vurguladıkları arasında yer aldı. İnsan Kaynakları çalışanlarının sahada olması gerektiğine dair aktardıkları da notlarımıza yansıyanlar arasındaki yerini aldı.

Dayanıklılık, Merak ve Öğrenme, Adaptasyon/Manevra Yapabilme Kabiliyeti, İK’da Yedekleme/Alternatif Çalışma Senaryoları ve Potansiyel Aday Havuzlarının oluşturulması ve Kolektif Aklı Kullanabilme dikkate alınması gereken konular arasında sıralandı. İşlerin yaşadığı değişim ile fiziki olarak yürütülmesi gereken işler ve online olarak yürütülebilecek işler için değişen yönetsel yaklaşımların önemine de oturumda değinildi.

İK ‘24-İK Teknolojileri başlıklı oturumunun odağında ise giderek daha fazla dile getirilen dijitalleşme ve bunun insan kaynakları süreçlerine yansıması yer aldı. Bu doğrultuda cevaplandırılması gereken soruların neler olabileceği tartışıldı?

  • Şirketin ana stratejisinin dijitalleşmeyi ne kadar destekliyor?
  • Dijitalleşme sürecini destekleyecek lider ve alt kadrosu mevcut mu?
  • Şirkette dijitalleşme olunca ne olacak? Olması beklenilenler nedir? Kültür buna müsait mi?
  • Dijitalleşme organizasyondaki diğer ekipler tarafından sahiplenilecek mi?

Dijital dönüşüm çalışmalarının başlamasından önce organizasyonun her açından buna hazırlanması gerektiği vurgulanırken kurumsal kültüre atıfta bulunularak yapılmak istenenler için geleneğin ve geleceğin bir arada gözetilmesi gerektiği ise dikkat çeken bir diğer başlık olarak notlarımıza yansıdı.

Yusuf Talus’un tiyatro oyunluğu yaptığı günlere atfen paylaştığı tiyatro tanımı ise dinleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı. Tanım şöyle; “Tiyatro; İnsanı, insana, insanca ve insanla anlatma sanatıdır.”

Yarı zamanlı işler ve haftada 4 gün çalışma, çalışan destek sistemleri (psikolojik destek veya diğer konulara odaklı), online eğitim uygulamaları, İK’da yaygınlaşan dijital çözümler örneğin işe alımda ChatBot kullanımı, Upskilling ve Reskilling, Hidden Workforce, Resourcing Deal, Toplumsal Fikir Eşitliği, Verimlilik kavramları oturumda değinilen diğer başlıklar arasındaydı.

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da değinilen oturumda İK yöneticilerinin önümüzdeki dönemde gündemlerinin ilk sırasında İK Analitiğinin yer aldığı bunu İşe Alım, Eğitim ve Yeteneği Elde Tutma ve Geliştirmenin izlediği belirtildi.

İnsan Kaynakları alanındaki rollerin ve yetkinliklerin yeniden ele alınması gerektiği vurgulanan oturumun konuşmacılardan Osman Aytaman ilerleyen günlerde konuşacağımız yeni bazı unvanları paylaştı;

  • İK Robotik Süreç Uzmanı
  • İşe Alım SEO Uzmanı
  • İşe Alım VR Uzmanı
  • İşe Alım Blockchain Uzmanı
  • İş Yeri Çeşitlilik (Diversity) Uzmanı

İK ‘24-Dijitalleşme ve Yapay Zeka oturumunda konuşan Dr. Erdem Erkul yapay zekanın bir çeşit alet olduğuna atıfta bulunarak bu aletten yararlanabilmek için kullanıcıların uyum sağlamaları gerektiğine değindi. Son 10 yılda yaşanılan “Hız Dönemi” dikkate alındığında önümüzdeki dönemin gereksiz işlerden kurtulacağımız (Ends of The Bullshit Jobs) ve süreçte en güçlü olanın değil en iyi derecede uyum sağlayanların yerlerini koruyacaklarına atıfta bulunuldu.

Yapay Zeka araçlarını kulllanırken doğru soruyu sormanın ne kadar önemli olduğunu belirten Dr. Erdem Erkul, ChatGPT’nin bir dil modeli olduğunu ve biz ona ne öğretirsek o doğrultuda cevaplar vereceğini anlattı. Cerebrum Tech bünyesinde geliştirdikleri Cere: AI Chat Bot uygulamasının kullanımını oturumun sonunda canlı olarak izleyicilerle paylaştı.

İlerleyen dönemde yapay zekanın bir çalışma arkadaşı olarak iş ortamımızı nasıl değiştirebileceği, çalışanların yaratıcılığını ve kişisel tatminini (iş, kişisel gelişim vb.) sağlayacak faaliyetlere zaman ayırmaları açısından yapay zekanın sunabilecekleri, bir hayat amacına sahip olmanın önemi, Self Education, çalışan tatmini/tatminsizliği ve çalışanı tutundurabilmek, istikrar ve sürdürülebilirlik kavramının ilişkisi, konfor alanından çıkarak yeni konulara/işlere adım atabilmenin gerektirdikleri de oturumda söz edilen konular arasındaydı.

Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu’nun katılımcılara tembellik haklarını kullanmalarına yönelik yaptığı hatırlatma izleyicilerin çoğunu tebessüm ettirirken, Silahtaroğlu günümüzde daha sık söz ettiğimiz yüzeysellik ve derinlemesine bilgi sahibi olma hakkında bilgiler paylaştı. Fikir üreterek fark yaratmak, bilginin beraberinde özgüven ve yeniliği getirmesine değindi. Tembellikten doğan yaratıcılığa dair anlattıkları izleyiciler tarafından dikkatle izlendi.

Yakında daha sık duyacağımızı düşündüğüm bir terim olan “Metal Yakalı” ise sanırım zirveden hatırda kalanlar arasında ilk sıralarda olacak.

Büyük Veri’nin verimlilikle olan bağlantısı ve tükettiği enerji de oturumda konuşulan başlıkların arasında yer alıyor.

Yankı Yalçın’ın Samsung’un yapay zeka modeli olan “Gauss” hakkındaki açıklamaları da günün sürprizleri arasındaydı.

İş görüşmesine gidecek bir adayın ChatGPT kullanarak yaptığı mülakat hazırlığı ve bu şekilde görüşmeye hazırlanmış bir adayı işe alım yapan kişilerin nasıl değerlendirebileceği oturumda heyecanlı bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Zirvenin son oturumu olan Gençlerin ’24 Gündemi‘nde Kaan Kaba ve Yavuz Yiğit’in sohbetine damgasını vuran konu ise gençlere hizmet eden bir yapıyı kurabilmenin yolunun gençlere bir şeyleri sunmak kadar onlardan bir şey almaktan geçtiği oldu. “Alan olmak veren olmak kadar önemlidir.” diyerek fikrini paylaşan Yavuz Yiğit yalnızca konuşanlar yerine konuştuklarını hayata geçirenlerin yani yapanların çok daha motive edici örnekler sunduklarını vurguladı. Meslek seçimi konuşmacıların bu oturumda görüşlerini paylaştıkları bir diğer konu başlığıydı.

İki gün boyunca süren ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Momentum ’24 Zirvesi önümüzdeki yıl yeniden toplanmak üzere plaket takdimi ve kapanış konuşmaları ile çalışmalarını tamamladı.

Murat Babadalı