25 Temmuz 2024 Perşembe günü saat 16:00’da başlayan Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı (YKS) tercihleri 02 Ağustos 2024 Cuma günü saat 23:59’da sona erecek.
Adaylar tercih sürecinde yapılacaklarla ilgili her türlü bilgiye https://www.osym.gov.tr/TR,29531/2024-yuksekogretim-kurumlari-sinavi-yks-tercihlerin-alinmasi-25072024.html adresinden ulaşabiliyorlar.
Tercih aşamasındaki adaylara üniversiteler ve bölümler hakkında detaylı bilgilerin sunulduğu Yükseköğretim Program Atlası (YÖK ATLAS) https://yokatlas.yok.gov.tr/ önemli bir katkı sağlıyor.
Ayrıca T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanarak geçtiğimiz günlerde erişime açılan ÜNİ-VERİ ile lisans bölümlerini tercih edecek olan adaylar yine bu bölümlerden mezun olanların iş gücü piyasasındaki durumlarına ilişkin yol gösterici nitelikteki önemli bilgilere ulaşabiliyor.
ÜNİ-VERİ’de; kamu ve özel sektörde çalışan mezunların istihdam verileri, üniversite adaylarının “Bölüm Profili”ni görüntüleyip yine bölümler arasında “Karşılaştırma” yapılabilecekleri çevrimiçi (online) bir sorgulama sayfası şeklinde sunuluyor.
ÜNİ-VERİ’nin hazırlık aşamasında izlenen yöntemin açıklandığı dokümanda şu bilgilere yer veriliyor; “Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan çalışan bilgileri ile yükseköğretim mezun bilgileri anonim bir şekilde eşleştirilerek kapsamlı mikro veri setleri oluşturulmuştur. Bu çalışma çerçevesinde, üniversite mezunlarının iş gücü piyasası performansları bölüm bazında değerlendirilerek ilgililerin kullanımına sunulmaktadır.”
2010-2022 yılları arasında dört yıllık bir yükseköğretim programından mezun olan öğrencilerin bilgilerinin kullanıldığı ÜNİ-VERİ’de yükseköğretim programları gruplandırılarak 81 farklı lisans bölümüne indirgenmiş bulunuyor.
İstatistiki analizin güvenirliğini sağlamak amacıyla 20 ve üzeri mezununun bir işe yerleştiği programlara odaklanıldığı bu kapsamlı çalışmada; 35 yaş üzeri mezunlar ile Açıköğretim mezunları (Açıköğretim kategorisi hali hazırda bir işte çalışanları ve/veya birden fazla üniversite diplomasına sahip olmayı amaçlayanları da yoğun olarak kapsadığından) analiz dışı bırakılmış.
Ayrıca çalışmada mezuniyetten 6 ay öncesine kadar bulunan işlerin, mezuniyet öncesi işi bırakmamış olmak kaydıyla, analize dahil edildiği belirtilirken, reel asgari ücretin altında ücret raporlanan işlerin—staj olduğu düşünülerek—analiz dışı bırakıldığı vurgulanmış.
Çalışmada izlenen yönteme dair detaylar için https://www.cbiko.gov.tr/uploads/16-12-2022uni-veriyontem.pdf bağlantısındaki dokümanı incelenebilirsiniz.
Adaylar ÜNİ-VERİ kapsamında sorgulama yapabilecekleri web sayfasında sunulan bilgilere hesaplanan 15 ayrı gösterge kapsamında ulaşabiliyor. Değerlendirmeye alınan 15 İş Gücü Piyasası Performans Göstergesi şöyle sıralanıyor:
- İlk İşterli Ücret Dağılımı
- İlk İş Bulma Süresi
- Nitelik Uyuşmazlığı
- Kamuda Çalışma Oranı
- Firma Büyüklüğü Dağılımı
- Sektör Bazında Dağılım
- Ortalama Çalışılan İş Yeri Sayısı
- Bir İşte Ortalama Çalışma Süresi
- İstihdam Oranı
- Girişimcilik Oranı
- Girişim Yaşam Süresi Dağılımı
- Katma Değerli Girişimcilik Endeksi
- Yönetici Pozisyonlarında Çalışma Oranı
- Akademide Çalışma Oranı
- İki İş Arası Geçen Süre
YKS’de tercih yapma süresinin sona ermesine sayılı günler kala adayların tercih edecekleri bölümden mezun olduktan sonra kendilerini bekleyen iş piyasasındaki görünüme dair bilgilere ulaşıp değerlendirme yapabilecekleri ÜNİ-VERİ’yi incelemesini önemle tavsiye ediyoruz.
Kariyer planlaması yapılırken dikkate alınabilecek önemli bazı göstergelere mezun olunacak bölümün özelinde odaklanan ÜNİ-VERİ sunduğu bilgiler ile YKS tercih aşamasındaki öğrenciler ve velileri için çok kıymetli bir bilgi kaynağını sunuyor.
ÜNİ-VERİ sayfasına ulaşmak için tıklayınız!
***
Sunduğumuz “Meslek Seçimi Danışmanlığı” hizmetimizin detaylarına ulaşmak için tıklayınız.